SAD
0

Senat Illinoisa nastavio suđenje Blagojevichu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Senat američke savezne države Illinois u utorak je nastavio suđenje u postupku opoziva kompromitiranog guvernera Roda Blagojevicha, na kojem su agenti FBI-a svjedočili o prisluškivanim telefonskim razgovorima guvernera, a emitirani su i neki dijelovi tih razgovora.

U jednom od tih razgovora Blagojevich traži donacije za svoju kampanju u zamjenu za potpisivanje zakona o hipodromima. Dok je njegov snimljeni glas odjekivao dvoranom Senata u Springfieldu, glavnom gradu Illinoisa, Blagojevich, koji bojkotira suđenje, u New Yorku je nastavio svoju medijsku ofenzivu, u kojoj je u ponedjeljak i utorak gostovao u 17 televizijskih emisija, kako su precizno izračunali na TV Fox News.

Od nastupa u jutarnjim mozaik emisijama nacionalnih TV mreža ABC, NBC i CBS do intervjua CNN-u, Blagojevich se svugdje prikazivao kao žrtva nelegitimnog, političkog procesa u kojem mu nije dozvoljeno da iznese odbranu.

Ne negirajući autentičnost snimljenih razgovora, isticao je kako se radilo samo o "ispitivanju ideja" u "političkom 'businessu'", te da nije kriv i da nije učinio ništa nezakonito.

Očekuje se da će Senat do kraja sedmice donijeti odluku o opozivu Blagojevicha, koju neće podržati samo nekoliko senatora, izvijestio je MSNBC News, prenijela je Hina.

Blagojevich (52), demokrat srpskog porijekla, koji je guverner Illinoisa od 2003., uhapšen je i pušten uz jamčevinu 9. decembra, pod optužbama da je pokušao prodati mjesto u Senatu predsjednika Baracka Obame, iznuđivao donacije od korisnika proračuna Illinoisa i ugovornih izvođača radova, te zbog drugih slučajeva korupcije i zloupotrebe ovlasti.

Iako optužnica još nije podignuta, a tužitelj Patrick Fitzgerald izjavljuje da mu treba još vremena, Blagojevicha nakon opoziva vjerovatno čeka suđenje i zatvorska kazna, ocjenjuju vodeći američki mediji.