SAD
0

Senat glasa o izmijenjenoj verziji finansijskog plana

FENA
Američki Senat je odlučio da će danas glasati o revidiranoj verziji plana za paket pomoći od 700 milijardi dolara kako bi se spasio američki financijski sektor, koji u ponedjeljak nije odobrio Zastupnički dom Kongresa.

Očekuje se da će oba predsjednička kandidata, republikanac John McCain i demokrat Barack Obama, te Obamin dopredsjednički kandidat Joe Biden, stići u Washington da se izjasne o ovom planu.

On će, kako se očekuje, uključiti odredbu kojom će se povisiti limit na osiguranje bankovnih pologa od tekućeg iznosa od 100 hiljada dolara po računu na 250 hiljada dolara. Oba senatora, i Obama i McCain, izrazila su svoju podršku ovom prijedlogu.

Agencija koja osigurava pologe američkih banaka u utorak je od Kongresa zatražila privremeno ovlaštenje za povišenje limita na osiguranje pologa kako bi pokušala riješiti ono što je nazvala "krizom povjerenja". Međutim, visina tog limita nije navedena.

Istovremeno, prenosi VoA, oba američka predsjednička kandidata sporazumna su u pitanju zahtijevanja od Kongresa da što prije donese plan za spašavanje američkog finansijskog sustava.

Demokrat Barack Obama i republikanac John McCain u utorak su naglasili potrebu da njihove stranke zajedno sarađuju na donošenju sporazuma o planu za oporavak Wall Streeta.

Pritom su bodrili američke građane da također prihvate plan, upozorivši ih da će u protivnom doći do ekonomske katastrofe.