{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Selefije održavaju Kongres mira u Frankfurtu, njemačke službe sigurnosti zabrinute

7.9.2013. u 15:00
0
52
Selefije održavaju Kongres mira u Frankfurtu, njemačke službe sigurnosti zabrinute
0
Selefije održavaju Kongres mira u Frankfurtu, njemačke službe sigurnosti zabrinute
Selefije su zakazale "Kongres mira" u Frankfurtu. Najprije su im gradske vlasti zabranile okupljanje, ali oni su dozvolu pribavili uz pomoć suda. U međuvremenu je grupacija "Pax Europa" najavila anti-demonstracije.
Samozvani "islamski propovjednik" Pierre Vogel objavio je video na internetu kojim poziva sve na skup selefija u Frankfurtu. "Draga braćo i sestre po islamu, 07. septembbra. se ponovo održava radikalno-islamski Kongres mira", a onda se, pokazujući da se našalio, ispravlja i uz osmijeh dodaje: "Pardon, islamski Kongres mira. Želimo vas sve pozvati da dođete na kongres!"

Tema skupa je, kako je rečeno, mir u svijetu. Osim toga, njime se želi podržati islamske snage u Egiptu, a prije svega u Siriji. Selefije žele da prikupe 100.000 eura. Tim novcem oni, kako kažu, žele da pomognu sirijskoj opoziciji da zbaci režim Bashara al-Assada, objavio je Deutsche Welle.

Pierre Vogel je 2011. prešao na islam i poznat je u Njemačkoj po svojim medijski-efikasnim nastupima. Protekla tzv. mirovna konferencija selefija, održana je prije dvije godine u Frankfurtu i privukla je 1.500 ljudi. Prošle godine Pierre Vogel je izazvao veliku medijsku pažnju akcijom dijeljenja Kur'ana. Selefije su tada podijelile 25 miliona besplatnih primjeraka Kur'ana u Njemačkoj. Sedmicama se o tome izvještavalo.

"Riječ je o manjini, koja izaziva veliku pozornost", ocjenjuje Rauf Ceylan sa Univerziteta u Osnabrücku, koji proučava religije.

"Ove tzv. neoselefije karakteriše tzv. jednostavna ideologija, kao i činjenica da se ljudima obraćaju isključivo na njemačkom. Pri tome se oni služe jezikom mladih iz Njemačke. Oni tako privlače i mlade koji nisu muslimani. A to je i njihov cilj. Oni znaju kako da mladima pomognu u kriznim situacijama, a nude im i život u zajednici", kaže Ceylan.

Selefije u centru pažnje njemačke tajne službeSelefije propovijedaju, kako kažu, "istinski islam" po uzoru na Božijeg poslanika Muhameda. Dio njih slijedi politički cilj i žele da po tom uzoru urede društvo. Oni smatraju da zakoni islama i islamskog prava trebaju da važe i u Njemačkoj. Jedna manjina je za to da se tako nešto sprovede i silom.

Služba za zaštitu ustavnog poretka u Hessenu se u svom izvještaju od 2012. bavi selefijama. Dugo vremena oni su bili aktivni u Porajnju, Rurskoj oblasti i Berlinu. Ali proteklih mjeseci je i Frankfurt s njegovom širom okolinom postao omiljenim mjestom okupljanja selefija.

Rauf Ceylan to objašnjava time što su u Frankfurtu posebno zastupljene njihove ciljne grupe. Tamo je puno zapostavljenih mladih ljudi, koji tragaju za smislom života, ali i za svojim mjestom u društvu. U Hessenu trenutno ima 700 selefija, a u cijeloj Njemačkoj ih je 3.800. Stvarni broj selefija nije poznat jer se ne radi o strogo organizovanoj vjerskoj zajednici.

"I to je problem koji imamo u Njemačkoj. Tačni podaci, činjenice, empirijski podaci nedostaju", kaže Ceylan.

Službe sigurnosti zabrinuteSlužbe sigurnosti sa zabrinutošću gledaju na širenje selefija u Njemačkoj. Stoga je grad Frankfurt najprije zabranio skup. Linija koja ih dijeli od terora džihadista ponekad je veoma mala. Selefije slijede protuustavne ciljeve i ugrožavaju javni mir, glasilo je u obrazloženju gradskih vlasti. No, selefije su se obratile sudu i tako izdejstvovale pravo na održavanje skupa ove subote u Frankfurtu.

Strah gradskih vlasti Frankfurta je opravdan. Proteklih godina dolazilo je do nasilja selefija u gradovima uz Rajnu nakon provokacija desničarsko-populističke grupe "Pro NRW". Tada je povrijeđeno nekoliko desetina policajaca koji su razdvajali selefije od pripadnika grupe "Pro NRW" .

I ovaj put je anti-proteste najavila slična grupa, koja sebe naziva "Pax Europa".

"Ona je dio desno-populističke struje, koja se bori protiv 'islamizacije Evrope'", kaže Alexander Häusler sa Tehničkog univerziteta u Düsseldorfu, katedre za istraživanje neonacizma.

On smatra da samo izgleda kao da između selefija i ekstremnih desničara postoje duboke razlike.

"I jedni i drugi su međutim dvije strane iste medalje. Potrebni su jedni drugima kako bi dobili pažnju javnosti i kako bi, stvarajući sliku neprijatelja, ojačali vlastiti identitet", navodi Häusler.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: