Svijet
2

Seksualno zlostavljanje: 26.000 američkih vojnika trpjelo neprimjereno obraćanje i kontakt

Klix.ba
Broj seksualnih napada na oficire američke vojske porastao je za osam posto u odnosu na prošlu godinu.

Podaci su se pojavili kao rezultat istraživanja na osnovu anonimne ankete, a pokazuju sve veći broj onih koji su voljni da govore o svojim lošim iskustvima u vojsci.

Istraživanje je potvrdilo postojanje najmanje 26.000 žrtava seksualnog napada ili iskorištavanja u redovima najmoćnije vojske svijeta. Prošle godine taj broj bio je oko 19.000. Anketu je izvršila firma Rand Corp, a analitičari predviđaju da je broj žrtava veći jer se smatra kako tek svaka četvrta osoba prijavi ili anonimno prizna da je bila žrtva napada.

Ovo je svojevrsni napredak jer je 2012. godine ovaj broj iznosio 1 od 10.

Zvanične prijave govore kako je ove godine došlo do 6.000 seksualnih napada ili neprimjerenog kontakta, dok je 2013. godine taj broj bio 5.500. Omjer žena i muškaraca koji su pretrpjeli zlostavljanje je 45-55 posto.

Žene u vojsci koje tvrde da su seksualno zlostavljane dvostruke su žrtve. Naime, njih 60 posto kaže da su nakon incidenta bile izložene osuđivanju bliže radne sredine.

Žrtve oba spola kao najveći razlog neprijavljivanja ističu nesigurnost prilikom izlaganja problema svojim komandantima, a zbog činjenice da vojna kultura ističe rangiranost, lojalnost i snagu.