Amsterdamska ulica
23

Seksualne radnice i mjere zaštite: Kako u vrijeme korone funkcioniše Crvena četvrt

L.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kada su holandske vlasti sredinom marta uvele restriktivne mjere, amsterdamska ulica poznata kao Crvena četvrt preko noći je postala “ulica duhova”.

Pandemija je imala negativan učinak i na rad legalnih seksualnih radnika koji već skoro više od četiri mjeseca nemaju prihode. Historijski centar Amsterdama finansijski se oslanja na turizam. Milioni turista mjesečno prođu Crvenim distriktom, no sada je situacija drugačija, piše CNN.

S početkom pandemije više od 110 seksualnih radnica odlučilo se vratiti svojim kućama u zemlje istočne Evrope. Iako nemaju obavezu plaćanja poreza, niski mjesečni prihodi od oko 1.250 dolara nedovoljni su za preživljavanje u ovako skupom gradu.

"Prije početka pandemije dnevno sam imala oko sedam zakazanih sastanaka s klijentima. Kada se podvuče, sedmično gubim oko 1.300 eura", poručila je pedesetšestogodišnja prostitutka čiji identitet CNN ne otkriva.

Iako se ponovno otvaranje "izloga" i bordela prvobitno povezivalo sa septembrom, otvoreni su početkom jula te seksualne radnice sada rade pod drugačijim okolnostima. Nove higijenske mjere podrazumjevaju pranje ruku, dodatno tuširanje, ograničen face to face kontakt i zabranu ljubljenja, a dozvoljeno im je, uz to, i da otvoreno pitaju klijenta je li pozitivan na koronavirus jer je značajan broj djevojaka napustio industriju upravo zbog bojazni od zaraze.