Svijet
0

Seksističke reklame na kineskim TV stanicama

FENA
Kineska državna televizija CCTV saopćila je kako bi "kineske televizijske stanice trebale zabraniti seksističke i vulgarne reklame tokom ljetnih praznika, kako bi se zaštitila djeca", pozivajući se pritom na savjete stručnjaka i roditelja.

Naime, izrazito eksplicitne reklame koje promoviraju povećanje grudi, ženske korzete i razne kozmetičke proizvode te tretmane nepotvrđene od strane medicinskih stručnjaka, česte su na lokalnim televizijskim stanicama.

"Reklame koje sadrže seksualne aluzije ili koketiranje, svako se malo mogu vidjeti na lokalnim televizijskim stanicama", saopćio je CCTV.

U jednoj od spornih reklama, onoj za povećanje grudi, žena s malim grudima prolazi pokraj muškarca koji dobacuje: "Premalo da bi bilo dobro!", a potom se pojavljuje žena s velikim grudima te on izjavljuje: "Što veće, to bolje!".

"Ovakve reklame reflektiraju diskriminaciju i nepoštovanje prema ženama, a to bi moglo tinejdžere odvesti krivim putem", smatra Zong Chunshan, stručnjak za mlade. Mnogi roditelji će radije poslati djecu u ljetne ili sportske kampove tokom ljetnih praznika, nego ih ostaviti kod kuće da gledaju televiziju, navodi CCTV.

"Kćer mi je rekla da više ne želi jesti kolače, jer ako ne bude imala dobro tijelo, dečki je neće voljeti", rekao je jedan zabrinuti roditelj.

Kina se trudi napraviti selekciju reklama koje se prikazuju na lokalnim televizijskim stanicama kako bi se zabranile one koje reklamiraju "čudotvorne tretmane" ili načine kako privući suprotni spol.