{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sekretar UN-a: Aung San Suu Kyi ima posljednju šansu da zaustavi vojnu ofanzivu na Rohinje

17.9.2017. u 08:31
35
45
Sekretar UN-a: Aung San Suu Kyi ima posljednju šansu da zaustavi vojnu ofanzivu na Rohinje
35
Sekretar UN-a: Aung San Suu Kyi ima posljednju šansu da zaustavi vojnu ofanzivu na Rohinje
Foto: EPA-EFE
Mijanmarska de facto liderka Aung San Suu Kyi ima "posljednju šansu" da zaustavi vojnu ofanzivu koja je prisilila stotine hiljada većinom muslimanskih Rohinja da bježe u inostranstvo, rekao je sekretar UN-a Antonio Guterres.
On je izjavio za BBC da će, ukoliko Suu Kyi ne reaguje odmah, posljedice biti užasne. UN je također upozorio da ovaj napad može dovesti do etničkog čišćenja.

"Ako sada ne zaustavi ovu situaciju, tragedija će biti strašna i ne vidim kako bi se u budućnosti posljedice mogle spriječiti", rekao je Guterres dodavši kako bi Rohinje trebale biti vraćene u svoju domovinu.

Suu Kyi se suočava s rastućim pritiskom zbog ove situacije. Ona je otkazala je prisustvo sastanku Generalne skupštine UN-a i izjavila kako je istina o krizi iskrivljena i preuveličana plasiranjem dezinformacija.

Upozorenje Antonia Guterresa dolazi nakon što je Bangladeš upozorio da ograničava kretanje više od 400.000 Rohinja koji su pobjegli iz Mijanmara. Bangladeška policija im ne dozvoljava kretanje van mjesta u kojima su trenutno smješteni, a stanovnicima Bangladeša zabranjeno je da im izdaju prostor za stanovanje. Najavili su da će izgraditi skloništa za 400.000 ljudi.

Analitičari smatraju da bangladeške vlasti ovim žele spriječiti miješanje Rohinja s populacijom ove zemlje kako bi se lakše vratili u Mijanmar ili čak neku treću zemlju.

Rohinja vojnici su 25. augusta napali policijske stanice na sjeveru Rakhine i ubili 12 članova obezbjeđenja. Rohinje, koje od tada napuštaju Mijanmar, kažu kako je vojska odgovorila brutalnom kampanjom, spaljujući sela i napadajući civile.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: