Svijet
0

Sejdiu predsjednik Kosova, Krasniqi predsjednik parlamenta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kosovska Skupština u srijedu je za predsjednika Kosova ponovno izabrala Fatmira Sejdiua iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) a za predsjednika parlamenta izabran je Jakup Krasniqi iz Demokratske partije Kosova.

Sejdiu, čiji predsjednički mandat traje pet godina, izabran je u trećem krugu glasovanja dobivši potporu 68 od 118 nazočnih zastupnika, dok je njegov protukandidat Naim Maloku dobio 39 glasova.

Skupština Kosova izabrala je i pet članova Predsjedništva Skupštine a za njezina predsjednika izabran je Jakup Krasniqi iz Demokratske partije Kosova. Ta je stranka na izborima 17. studenoga prošle godine osvojila najviše zastupničkih mjesta, 37 od ukupno 120.

Po jednog člana Predsjedništva Skupštine daju i predstavnici srpske zajednice i ostalih manjina, ali oni nisu izabrani jer nije postignuta suglasnost među zastupnicima iz tih zajednica.

Demokratska partija Kosova, sa 37 zastupnika, i Demokratski savez Kosova s 25 zastupnika, postigli su dogovor o vladajućoj koaliciji uz potporu manjinskih zastupnika. Novi kosovski premijer bit će Hashim Thaqi, predsjednik Demokratskoga Saveza Kosova.