Svijet
0

Sejdiu: Kosovari neće odustati od neovisnosti

FENA
Fatmir Sejdiu
Fatmir Sejdiu
Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je u petak kako su neovisnost Kosova i integracija u euroatlanske strukture vizija budućnosti Kosova koju zastupaju kosovske institucije i građani te je najavio mogućnost razmatranja odluke o sudjelovanju u novim pregovorima ako se kao opcija postavi podjela Kosova.

On je kazao kako će kosovska strana podnijeti argumente za neovisnost i za dodatne pregovore koji će trajati 120 dana.

"Mi smo ušli u dodatnu fazu za utvrđivanje statusa kako bi ukazali još jednom na naše argumente da je neovisnost jedino rješenje i da prijedlog bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija nema alternativu", izjavio je novinarima kosovski predsjednik nakon današnjeg razgovora s voditeljem njemačkog ureda u Prištini Eugenom Wolfartom.

Sejdiu je dosadašnju pomoć Njemačke ocijenio vrlo važnom za Kosovo te je pozvao njemačku državu da potakne produbljivanje suradnje s Kosovom, uključujući i olakšanje postupaka vezanih uz vizni režim, posebno za mlade i za poslovne ljude.

Pregovarački tim Kosova još nije dobio službeni poziv za sastanak s 'trojkom' Kontaktne skupine, najavljen za kraj kolovoza u Beču, rekao je glasnogovornik kosovskog pregovaračkog tima Skender Hyseni dodajući da će odmah po dobivanju poziva članovi tima održati sastanak na kojemu će utvrditi stajališta s kojima će ići u Beč.

Priština još nije donijela ni odluku o sastavu izaslanstva koje će ići na razgovore u Beč.

Članovi pregovaračkog tima su tijekom nedavnog posjeta 'trojke' Prištini rekli da neće pristati na pregovore oko neovisnosti ili teritorijalnog integriteta Kosova.