Svijet
0

Sejdiu i Halimi ne vjeruju u podjelu Kosova

FENA
Poslanik u Skupštini Srbije Riza Halimi izjavio je danas da bi, ukoliko bi na Kosovu došlo do promjene granica po etničkoj osnovi, Albanci s juga centralne Srbije "aktivirali opciju izraženu na referendumu iz 1992. godine, kada su odilučili da se pripoje Kosovu".

Halimi je to izjavio u Prištini poslije susreta s predsjednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom.

Kosovski predsjednik se usprotivio podjeli Kosova ili promjeni granica, tražeći poštovanje i zaštitu tri osnovna principa Kontakt grupe.

"Svako može da ima svoje ideje i iluzije. Za nas je vrlo važno da budemo konsekventni u saradnji s međunarodnim faktorom i da poštujemo stavove Kontakt grupe koji su u interesu budućnosti Kosova, za njegov potpuni teritorijalni i funkcionalni integritet, pa je zbog toga vrlo važno da Kosovo što prije realizuje svoju nezavisnost sa međunarodno priznatim granicama", rekao je Sejdiu.

I Halimi se usprotivio ideji o podjeli Kosova i podržao rješenje na osnovu plana Marttija Ahtisaarija.

On je zatražio da se principi Ahtisaarijevog dokumenta za manjine na Kosovu primijene i u statusu manjina u (centralnoj) Srbiji.

"S nezavisnim Kosovom, sa sadašnjim granicama gdje će sve manjine imati svoja prava s visokim međunarodnim standardima, predviđena Ahtisaarijevim planom, naša orijentacija bi bila da takvi standardi važe i u Preševskoj dolini", rekao je Halimi, prenio je Tanjug.