Svijet
0

Segolene Royal želi preuzeti vodstvo u socijalističkoj stranci

FENA
Bivša socijalistička kandidatkinja na francuskim predsjedničkim izborima Segolene Royal potvrdila je u četvrtak kako želi da u 2008. godini dođe na čelo duboko podijeljene Socijalističke stranke (PS) koju želi "obnoviti" i "okupiti" oko svoje "političke ponude".

"Želim ići do kraja onoga što sam započela u toku predsjedničke kampanje kako bih obnovila ljevicu" i "okupila socijaliste oko iste političke ponude", izjavila je Royal za francusku televiziju France 2 odgovarajući na pitanje da li je predviđeno da sadašnji prvi sekretar Socijalističke stranke, njen bivši životni partner Francois Hollande, bude zamijenjen do kraja 2008. godine.

Preuzimanje vođstva u Socijalističkoj stranci dovelo bi Segolene Royal u bolji položaj za predsjedničku kandidaturu 2012. godine.

Uprkos porazu u maju, kada je izabran Nicolas Sarkozy, ona se može osloniti na 17 miliona glasova, čak i ako, prema anketnim pokazateljima, ostane popularnija među simpatizerima ljevice nego među pristalicama PS-a.

Segolene Royal će se sukobiti s amibicijama vrlo popularnog gradonačelnika Pariza Bertranda Delanoea (Bertran Delanoe) iako njegova stranka prolazi kroz tešku krizu.