|

Šefovi država i vlada podržali nastavak proširenja

Šefovi država i vlada podržali nastavak proširenja
0
F
FENA
11.12.2009. u 19:37
1
komentara
0

dijeljenja
Šefovi država i vlada podržali nastavak proširenja Foto: Reuters
Šefovi država i vlada Evropske unije podržali su u petak, u zaključcima s upravo završenog samita u Bruxellesu, odluke sa sastanka Vijeća ministara EU-a održanog u utorak koje se između ostalog odnose i na daljnje širenje Unije na zapadni Balkan.
"Vijeće EU-a podržava zaključke o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja koje je doniijelo Vijeće ministara 8. decembra 2009. godine", navodi se kratko u zaključcima sa samita lidera 27 članica EU-a.

Šefovi diplomatija EU-a ocijenili su u strategiji proširivanja na zapadni Balkan da taj proces daje snažan poticaj zemljama kandidatima za članstvo da provedu političke i gospodarske reforme i da ga treba nastaviti.

Osim podrške stavovima šefova diplomatija, pitanje proširenja ne spominje se u zaključcima sa samita, a najveća pozornost posvećena je pitanjima koja su smatrana gorućim – dogovoru o financiranju borbe protiv klimatskih promjena i strategiji za izlazak iz financijske krize.

"Konferencija u Kopenhagenu predstavlja povijesnu mogućnost za međunarodnu zajednicu da zajednički djeluje naspram izazova koji predstavljaju klimatske promjene", navodi se u zaključcima i dodaje da se "sve strane moraju u potpunosti posvetiti postizanju globalnoga, sveobuhvatnog, ambicioznog i politički obvezujućeg sporazuma" koji bi vodio ka postizanju, u narednih šest mjeseci, sporazumu koji bi bio i pravno obvezujuće.

"EU se nalazi u prvom redu borbe protiv klimatskih promjena. Kao dio globalnoga i sveobuhvatnog sporazuma za razdoblje nakon 2012. EU ponavlja svoju uvjetnu spremnost da do 2020. za 30 posto smanji ispuštanje štetnih plinova u odnosu na razinu iz 1990. godine, pod uvjetom da i ostale razvijene zemlje izraze sličnu spremnost, a da zemlje u razvoju doprinesu sukladno svojim mogućnostima", navodi se u zaključcima.

Lideri Unije izrazili su spremnost da do 2012. borbi protiv klimatskih promjena godišnje doprinesu sa 2,4 milijarde eura, ukoliko i ostale razvijene zemlje pristanu da daju svoj dio za neophodnih sedam milijardi eura godišnje, koliko je procijenjeno da je ukupno potrebno.

Što se tiče ekonomske krize, navodi se da "počinju da se pojavljuju znaci stabilizacije i da se povjerenje u tržišta povećava", ali da neizvjesnost i slabost ostaju i kako se očekuje da će se problemi u zapošljavanju i socijalnoj politici dodatno pogoršati u narednoj godini.

"Zbog toga bi politika potpore gospodarstvu trebala ostati na snazi i biti povučena tek kada oporavak bude u potpunosti osiguran. U cilju ojačavanja povjerenja Vijeće EU-a ponavlja važnost razvoja uvjerljivih i koordiniranih strategija za izlazak iz politike širokih stimulacija".

Vijeće EU-a je potvrdilo i svoju odlučnost da se nastavi s razvojem u domeni sloboda, sigurnosti i pravosuđa i usvojilo je novi, višegodišnji "Štokholmski program" koji će važiti za period od 2010. do 2014. godine, prenio je Tanjug.

"Vijeće EU-a smatra da bi u predstojećim godinama prioritet trebali biti interesi i potrebe građana EU-a i ostalih prema kojima EU ima odgovornost. Izazov će biti osiguravanje poštivanja temeljnih prava i sloboda, uz garanciju sigurnosti u Evropi. Od najviše je važnosti da se mjere za provođenje zakona i mjere za zaštitu individualnih prava, vladavine zakona i međunarodne zaštite međusobno podržavaju i budu sveobuhvatne", navodi se u zaključcima.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...