Spor na Mediteranu
7

Šefovi diplomatija zemalja EU danas razmatraju sankcije Turskoj

B. R.
EU nezadovoljna zbog turskog istraživanja plina na Mediteranu (Ilustracija: Shutterstock)
EU nezadovoljna zbog turskog istraživanja plina na Mediteranu (Ilustracija: Shutterstock)
Ministri vanjskih poslova država članica Evropske unije danas će razmotriti moguće sankcije Turskoj zbog spornog istraživanja nalazišta plina na Mediteranu.

Oni neće donijeti konačnu odluku o ovom pitanju, već će to u četvrtak, 10. decembra, učiniti lideri zemalja. EU je ranije pozvala Tursku da prekine istraživanje i da će se u suprotnom suočiti s posljedicama.

Nakon što je Turska krajem prošlog mjeseca povukla brod koji je koristila za istraživanje, njeni odnosi s EU su se djelimično relaksirali.

Međutim, EU je zaoštrila svoj stav prema Turskoj zbog njenog odnosa prema Libiji, Siriji i Rusiji. Osim toga, Unija ima i zamjerke na način vladavine u ovoj državi.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, koji predsjedava samitima EU, je prošle sedmice pozvao Tursku da se "prestane igrati mačke i miša" te joj je ponudio i ustupke. Ključna zemlja za odluku o sankcionisanju je Njemačka koja predsjedava EU. Ona se nadala da će moći posredovati između Turske i Grčke koja smatra da ona polaže pravo na istočni Mediteran.

Njemački dužnosnici su se naljutili nakon što je u oktobru Turska nastavila istraživanje. U Francuskoj su odlučni da se ova država mora sankcionisati. S druge strane, Turci odbacuju ono što su ocijenili nekonstruktivnim razgovorom s EU.

Parlament EU je 26. novembra također pozvao na sankcije, podsjeća agencija Reuters.