Spor oko Kurda
60

Šefovi diplomatija Turske i Finske u novoj "raspravi": Može li se postići dogovor o ulasku u NATO?

V. K.
Pekka Haavisto i Mevlut Cavusoglu (Foto: EPA-EFE)
Pekka Haavisto i Mevlut Cavusoglu (Foto: EPA-EFE)
Ministri vanjskih poslova NATO saveza održali su danas u Berlinu neformalni sastanak na kojem se između ostalog razgovaralo i o ulasku Finske i Švedske u ovu vojnopolitičku alijansu.

Tim povodom, nakon sastanka ulazak Finske i Švedske komentirao je i šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu koji je rekao kako se o članstvu država treba još razgovarati prije svega zbog odnosa Švedske i Finske prema kurdskim organizacijama PKK i YPG.

"Turska tradicionalno podržava politiku otvorenih vrata NATO-a. NATO nije unija ili međunarodna organizacija. Riječ je o saveznicima. Zbog toga, tu nije riječ samo o sigurnosti nego i o solidarnosti", rekao je Cavusoglu.

Nakon toga, objasnio je zašto Turska u ovom trenutku nije potpuno otvorena za članstvo ovih zemalja u NATO savezu.

"Problem je što ove dvije zemlje otvoreno podržavaju PKK. Kurdska organizacija svakodnevno napada naše snage. Stoga, nije prihvatljivo ako naši prijatelji ili saveznici podržavaju terorističke organizacije", poručio je šef turske diplomatije.

S druge strane, oglasio se i ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto koji je rekao kako izjave turskih zvaničnika o tome da Finska podržava terorizam nisu na mjestu.

"Borba protiv terorizma veoma je važna za Finsku. Za nas je veoma važno da se proces ulaska u NATO ne odlaže bespotrebno. Što se tiče odnosa s Turskom, imat ćemo još jedan sastanak večeras, ali teško je procijeniti da li bismo sve probleme mogli riješiti večeras", poručio je Haavisto.