{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šefovi diplomatija EU počeli sastanak

F
12.6.2006. u 13:15
0
0
Šefovi diplomatija EU počeli sastanak
0
Šefovi diplomatija EU počeli sastanak
Ministri vanjskih poslova Evropske unije započeli su u ponedjeljak u Luxembourgu sastanak na kojem će pokušati ukloniti posljednju prepreku za otvaranje konkretnih pregovora s Turskom.
Nakon što prošle sedmice na sastanku Odbora stalnih predstavnika EU-a (COREPER), veleposlanici zemalja članica nisu uspjeli zbog kiparskog protivljenja postići suglasnost oko zajedničke pregovaračke pozicije za pregovore s Turskom u poglavlju znanost i istraživanje, austrijsko predsjedništvo je i tokom vikenda intenzivno pokušavalo postići kompromis, ali bez uspjeha.

"Nismo se pomaknuli ni za milimetar", rekao je izvor blizak predsjedništvu EU-a, dodajući da je Kipar odbio već nekoliko prijedloga.

Austrijska ministrica Ursula Plassnik u ponedjeljak ujutro je započela bilateralni sastanak s kiparskim kolegom Georgom Iacovouom kako bi još jedanput pokušala naći rješenje za nastali problem.

U ponedjeljak navečer na rubu sastanka ministara vanjskih poslova, predviđena je pristupna konferencija EU - Turska, na kojoj bi se trebali otvoriti pregovori o poglavlju znanost i istraživanje, prvom od 35 poglavlja evropskoga pravnog naslijeđa.

Međutim, da bi pregovori bili otvoreni, zemlje članice moraju jednoglasno usvojiti zajedničku pregovaračku poziciju. Kipar traži da se u tekstu pregovaračke pozicije Tursku obaveže da prizna i normalizira odnose s tom podijeljenom otočnom državom.

Veleposlanici EU-a su u prošli četvrtak bez rasprave prihvatili zajedničku pregovaračku poziciju za pregovore s Hrvatskom o poglavlju znanost i istraživanje. Pregovori će biti otvoreni i privremeno zatvoreni u ponedjeljak navečer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: