Engleska
19

Šefovi bolnica ignorisali su upozorenja ljekara o Lucy Letby koja je ubila sedam beba

D. Be.
Lucy Letby
Lucy Letby
Šefovi bolnica nisu istražili optužbe protiv Lucy Letby i pokušali su ušutkati ljekare, rekao je za BBC glavni konsultant na odjelu za novorođenčad u kojem je radila medicinska sestra koja je osuđena za ubistvo sedam beba.
Bolnica je takođe odložila pozivanje policije uprkos višemjesečnim upozorenjima da je medicinska sestra možda ubijala bebe.

Vodeći konsultant jedinice dr. Stephen Brearey je prvi put izrazio zabrinutost u vezi medicinske sestre Letby u oktobru 2015. godine.

No, ništa nije preduzeto, a ona je "napala" pet beba, pri čemu je dvije ubila.

Letby je proglašena krivim za ubistvo sedam beba i pokušaj ubistva šest drugih u odjelu za novorođenčad u bolnici Grofica od Chester, u Cheshireu.

Prvih pet ubistava su se dogodila između juna i oktobra 2015., a uprkos višemjesečnim upozorenjima - zadnja dva ubistva su se dogodila u junu 2016.

Ona je proglašena krivom da je ubila sedam beba, a visinu kazne sud će joj izreći u ponedjeljak. Ovo je jedan od najmonstruoznijih zločina u novijoj historiji Velike Britanije.

Bebe je ubijala ubrizgavanjem zraka u organizam, a neke ubrizgavanjem inzulina.

"Namjerno sam ih ubila jer nisam dovoljno dobra da se brinem za njih. Ja sam užasno zla osoba. Zla sam, ja sam ovo učinila", stoji u rukom pisanoj poruci koju su policajci pronašli pretraživajući njen dom.