Sumnja da je zaražena
5

Šeficu engleskog sistema za praćenje kontakata vlastita aplikacija poslala u izolaciju

A. B.
Harding mora biti u izolaciji još devet dana (Foto: EPA-EFE)
Harding mora biti u izolaciji još devet dana (Foto: EPA-EFE)
Šeficu engleskog sistema za testiranje i praćenje kontakata zaraženih koronavirusom Dido Harding je vlastita aplikacija na pametnom telefonu obavijestila da mora u izolaciju.

Harding je na društvenim mrežama podijelila fotografiju te obavijest da mora u izolaciju.

"Ništa nije ni blizu ličnom iskustvu o vlastitim proizvodima. Dobro se osjećam i predstoji mi mnogo sati na Zoomu", napisala je ispod objave.

Harding je u maju postavljena za voditeljicu engleskog sistema za praćenje koronavirusa sa zadaćom kontrole nad timom koji prati kontakte pozitivnih na koronavirus.

Službeni podaci pokazuju da je postatak kontakata koje ta aplikacija otkrije 60 posto, što je bitno ispod 80 posto, što je bio cilj.

Njen je sistem prošle sedmice "uhvatio" premijera Borisa Johnsona, koji je u nedjelju dobio uputu da ide u samoizolaciju, kao i njenog supruga Johna Penrosea, zastupnika Konzervativne stranke koji je 9. novembra dobio telefonski nalog da se samoizoluje.

Prema vladinim smjernicama, oni kojima aplikacija naloži da se samoizoluju, to moraju uraditi, a u svojim domovima moraju ostati narednih 14 dana računajući posljednji susret s kontaktom, piše Independent.

Na fotografiji koju je objavila Harding aplikacija navodi da još devet dana mora biti u izolaciji, što znači da je prije pet dana imala kontakt sa zaraženom osobom.