Veze s Moskvom
20

Šefica problematične proruske regije prkosi Moldaviji, najavila uvođenje ruskih platnih kartica

V. K.
Guvernerka proruske regije Gagauzije, koja se nalazi u Moldaviji, Eugenija Gutul saopćila je kako je u Moskvi potpisala sporazum koji će dodatno ojačati veze Moskve i problematične regije u Moldaviji.

Naime, Gutul je otputovala u radnu posjetu Moskvi te je naglasila kako je potpisala sporazum o korištenju ruskih kartica "Mir" u ovoj moldavskoj regiji.

"Sporazum će omogućiti Gagauziji da prevaziđe ekonomsku blokadu koju je nametnuo Kišinjev te da donese sredstva Gagauziji za finansiranje ekonomskih i drugih projekata. U Moldaviji građani žive u ekstremnom siromaštvu. Želimo da do 1. maja penzioneri i državni službenici Gagauzije dobiju ono što zaslužuju. Zaslužuju najbolji život", rekla je Gutul.

Između ostalog, rekla je kako je Rusija ovim činom potvrdila svoj statu prijatelja i zaštitnika naroda Gagauzije.

"Ovo je veoma važan trenutak za nas. Rusija je ponovo spasila naš narod i potvrdila svoj status prijatelja i zaštitnika naroda. Naši stručnjaci već rade na tehničkim, organizacionom i pravnim pitanjima ovog programa. Ima još puna posla, ali već znamo da će pobjeda biti naša", zaključila je Gutul.

Ruski sistem plaćanja karticama "Mir" uspostavljen je još 2017. godine te prije svega predstavlja zamjenu za zapadne sisteme koji su u Rusiji onemogućeni zbog nametnutih sankcija.