Poslao plan napada
53

Šef Wagnera pisao Šojguu: Upozoravam vas da prestoji žestok ukrajinski napad, poduzmite mjere

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Šef ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin rekao je ministru odbrane Sergeju Šojguu u pismu objavljenom u ponedjeljak da ukrajinska vojska planira ofanzivu s ciljem odsijecanja Wagnerovih snaga od glavnine ruskih trupa u istočnoj Ukrajini.

U pismu koje je objavila njegova služba za medije, Prigožin je rekao da je "napad velikih razmjera" planiran za kraj mart ili početak aprila.

"Tražim od vas da poduzmete sve potrebne mjere kako biste spriječili da grupa Wagner bude odsječena od glavnih snaga ruske vojske, što će dovesti do negativnih posljedica za specijalnu vojnu operaciju", rekao je, upotrijebivši termin koji koristi Moskva za rat u Ukrajini.

Bilo je to prvi put da je Prigožin objavio takvu prepisku s ministrom odbrane, kojeg je često kritikovao zbog vođenja rata. Neobičan potez ima dva moguća cilja: zavarati ukrajinske komandante ali i pokušati svaliti krivnju na Shoigua, a ne na Prigožina, ukoliko se navodni ukrajinski napad pokaže uspješnim.

Prigožin je rekao da daje detalje ukrajinskog plana i vlastitog prijedloga da mu se suprotstavi u prilogu pisma, koje nije objavio. Nije rekao kako zna za namjere Ukrajine.

Dodao je da Wagnerove snage trenutno kontroliraju 70 posto ukrajinskog grada Bakhmuta, koji pokušavaju zauzeti od prošlog ljeta u najdužoj i najkrvavijoj bitci od početka rata.

U odvojenim komentarima koje je objavio regionalni informativni kanal na Telegramu, Prigožin je rekao da postoji "velika vjerovatnoća" da će ruski grad Belgorod biti jedna od meta nadolazeće ukrajinske ofanzive.

Nije dao nikakve dokaze koji bi potkrijepili njegovu tvrdnju da bi Ukrajina mogla pokrenuti potpuni napad na ruski grad.

Rusija je često optuživala Ukrajinu za organizovanje prekograničnih napada bespilotnim letjelicama i drugim sredstvima. Ukrajina nije preuzela odgovornost za takve incidente, ali ih je opisala kao "karmu" za rusku invaziju.