Svijet
13

Šef Vijeća Evrope se distancirao od rezolucije o obrezivanju

Klix.ba
Thorbjorn Jagland
Thorbjorn Jagland
Čelnik Vijeća Evrope, Thorbjoern Jagland, distancirao se od kontroverzne rezolucije panevropskog tijela za ljudska prava, koja zahtijeva regulaciju prakse obrezivanja, a nakon što ju je Izrael proglasio rasističkom.

U ljutitoj reakciji na rezoluciju, koju je odobrila Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PACE), Izrael je naveo kako su tvrdnje da obrezivanje narušava zdravlje dječaka lažne i ne temelje se na naučnim dokazima. Također su ukazali na izuzetak da se rezolucija odnosi na sakaćenje i muških i ženskih genitalija, a obrezivanje dječaka vrši se na vjerskoj osnovi.

U pismu upućenom izraelskom predsjedniku Shimonu Peresu, Jagland objašnjava kako ih ništa u njihovim pravno obavezujućim standardima neće dovesti do izjednačenja problema sakaćenja ženskih genitalija sa obrezivanjem dječaka iz vjerskih razloga. Dok je sakaćenje ženskih genitalija strogo zabranjeno, ne postoje slične zakonske odredbe protiv obrezivanja dječaka, napisao je Jagland.

Jagland je naveo kako je PACE bio samo savjetodavno tijelo te da ne predstavlja stavove Vijeća Evrope kao cjeline.

Rezolucija je pozvala svih 47 zemalja članica da osiguraju najsavremenije medicinske i sanitarne uslove u ritualnom obrezivanju, koje se obično vrši nad veoma mladim dječacima u judaizmu i islamu. Također je pozvala i na dijalog između ljekara i vjerskih predstavnika kako bi se prevazišle neke tradicionalne metode koje nisu najbolje za dijete i ne odgovaraju savremenim medicinskim standardima.

Ritualno obrezivanje u judaizmu obično vrše specijalizirani vjerski predstavnici. Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je kako je rezolucija mrlja na moralu Vijeća Evrope i podržava mržnju i rasističke trendove u Evropi. Zbog toga je Peres poslao poruku Jaglandu da izmijeni rezoluciju.