Svijet
0

Šef ureda televizije Al-Arabiya primoran da napusti Iran

FENA
Šef ureda saudijske televizije Al-Arabiya u Teheranu Hassan al-Fahs izjavio je u utorak kako su ga vlasti obavijestile da mora napustiti Iran.

"Ured za strane medije iranskog ministarstva kulture me je obavijestio telefonski da moram izaći iz Irana", izjavio je Fahs agenciji AFP.

Objašnjeno mu je da je ova odluka donesena "zbog politike televizije Al-Arabiya i rada njenog ureda u Teheranu", izjavio je libanski novinar.

Al-Arabiya je jedan od dva glavna satelitska televizijska kanala na arapskom jeziku. Drugi je Al-Jazira.

Nedavno je Allaeddine Borudjerdi, predsjednik komisije za vanjske poslove u parlamentu, žestoko napao ovu televiziju za njen "neprijateljski stav prema narodu i vladi Islamske Republike", što je 9. augusta javila državna agencija Irna.

Vlasti su zatvorile ured Al-Jazire u Teheranu u aprilu 2005. godine na 14 mjeseci, na osnovu optužbi za pozivanje na nasilje povodom nemira u iranskom gradu Ahvaz, gdje živi velika arapska zajednica.

Pomoćnik direktora ureda agencije AFP u Teheranu Stuart Williams bio je prisiljen krajem jula da napusti Iran, jer mu vlasti nisu obnovile vizu. Vlasti nisu navele zvanični razlog za svoju odluku.