Jaz bogatih i siromašnih
35

Šef UN-a upozorava: Svijet nije spreman za novu pandemiju

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Glavni sekretar Ujedinjenih Nacija (UN) Antonio Guterres rekao je da svijet još nije spreman za moguću novu pandemiju.

Glavni sekretar UN-a se obratio povodom Međunarodnog dana pripravnosti 27. decembra, kazavši da svi moraju učiniti "mnogo više".

"Moramo se odreći moralne i medicinske katastrofe bogatih zemalja koje gomilaju i kontroliraju zalihe zdravstvene skrbi za pandemiju i osigurati svima ima pristup dijagnostici, liječenju i vakcinama", rekao je čelnik UN-a osvrćući se na lekcije naučene iz pandemije koronavirusa.

Na inicijativu predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, u toku su pregovori u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) o globalnom sporazumu za poboljšanje regulative i pripremu za buduće pandemije.

Ugovor se treba usvojiti na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini koja je će se održati od 27. maja do 1. juna 2024. godine međutim, nacrt od 30 stranica je za neke kontroverzan.

Između ostalog, aktualni prijedlog regulira koliko brzo se dijele informacije o novim patogenima, ko i gdje proizvodi vakcine i lijekove te kako se oni distribuiraju.

Čak i ako se ugovor usvoji na sastanku WHO-a, on bi stupio na snagu samo ako ga dovoljno zemalja ratificira i vrijedio bi samo u tim zemljama.

Bogate zemlje kritikovale su činjenicu da će se od njih zahtijevati otkrivanje detalja o finansiranju istraživanja i da će se od farmaceutskih kompanija tražiti da osiguraju transparentnost cijena.

Nacrt također predviđa da se proizvođači odriču prava intelektualnog vlasništva nad lijekovima u slučaju nove pandemije i predaju dio svoje proizvodnje WHO u na distribuciju.

U Njemačkoj je Saveznom ustavnom sudu podnesenona stotine ustavnih tužbi protiv ugovora. U septembru je jedna odbijena kao neosnovana. Podnosioc tužbe bojao se da bi WHO mogao izdati obvezujuće direktive i poništiti odluke suverenih država o zdravstvenim mjerama u slučaju samoproglašenih pandemija i hitnih zdravstvenih situacija.