Nisu iskreni
28

Šef UN-a prozvao naftne kompanije: Velike kompanije su prodale veliku laž

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres osudio je velike naftne kompanije zbog ignorisanja vlastitih klimatskih istraživanja na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

On je rekao da je nauka o klimatskim promjenama jasna decenijama, ali je optužio industriju nafte i plina da nastoji proširiti proizvodnju znajući "potpuno" da je njihov poslovni model nespojiv s ljudskim opstankom.

"Ne govorim samo o naučnicima UN-a," rekao je Guterres, "govorim o naučnicima koji se bave fosilnim gorivima."

"Prošle sedmice smo saznali da su određeni proizvođači fosilnih goriva bili potpuno svjesni 1970-ih da njihov osnovni proizvod grije našu planetu."

Komentari generalnog sekretara UN-a došli su ubrzo nakon što je prošle sedmice objavljena studija koja otkriva da su naučnici Exxon-a predvidjeli klimatske promjene sa "šokantnom vještinom i preciznošću" 70-ih godina.

Debata o tome šta su znali počela je 2015. godine kada su interni dokumenti koji su procurili otkrili rano znanje kompanije o klimatskim promjenama.

Exxon se nije složio sa izvještajima, dajući linkove na interne dopise i dokumente, a zatim tražeći od zainteresiranih strana da se sami odluče. Upravo to su uradili autori studije.

"Ono što su shvatili o klimatskim modelima je stoga u suprotnosti sa onim što su naveli javnost da vjeruje", napisali su oni.

Guterres je u Davosu dodao da su "baš kao i duhanska industrija", bili "grubi oko vlastite nauke". Rekao je da odgovorni moraju odgovarati.

"Neki u Big Oil-u su prodavali veliku laž," poručio je Guterres.