Adel Al-Jubeir
108

Šef saudijske diplomatije: Katar je bratska država, kaznene mjere su dobro smišljene

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Šef saudijske diplomatije izjavio je u srijedu da je Katar bratska država i da su kaznene mjere protiv tog emirata dobro smišljene s namjerom da se prekine njegova podrška ekstremistima.

Obraćajući se novinarima u Berlinu, saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir također je izjavio da se moraju učiniti napori na rješenju sukoba unutar Zalivskog vijeća za saradnju.

"Mi smatramo Katar bratskom državom, partnerom", izjavio je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim ministrom vanjskih poslova Sigmarom Gabrielom.

"Katar, međutim, mora poručiti svojim prijateljima i svojoj braći kada čini ispravne stvari i kada čini pogrešne stvari", kazao je.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein nalaze se među nekoliko država koje su prekinule diplomatske odnose i brojne saobraćajne veze s Katarom, gasom bogatim emiratom na saudijskoj granici.

Arapske zemlje optužuju Katar za podršku ekstremistima, što vlada u Dohi odlučno odbacuje.

Jubeir je izjavio da je "Katar godinama poduzimao mjere podrške određenim organizacijama".

"To je osuđivano u prošlosti, ali nažalost nismo naišli na odgovarajuću saradnju na tom polju i to je razlog zašto smo poduzeli ove mjere", kazao je Jubeir.

Dodao je da su te mjere "u interesu Katara i u interesu stabilnosti i sigurnosti u regiji".

"Nadamo se da će naš bratski Katar sada poduzeti prave mjere u cilju okončanja krize", kazao je.

Katar je sklopio nekoliko regionalnih savezništava nezavisno od država iz Zalivskog vijeća za saradnju, izazivajući optužbe iz Saudijske Arabije i njenih saveznica da služi iranskim interesima, prenosi AFP.