"Ponovno ujedinjenje"
64

Šef ruske obavještajne službe tvrdi da su se Poljska i SAD urotile kako bi zauzele dio Ukrajine

S. Š. U.
Sergej Nariškin, direktor ruske obavještajne službe (Foto: EPA-EFE)
Sergej Nariškin, direktor ruske obavještajne službe (Foto: EPA-EFE)
Sergej Nariškin, šef ruske Vanjske obavještajne službe (SVR) tvrdi kako obavještajni podaci ukazuju na urotu SAD i Poljske za povrat kontrole nad ukrajinskim teritorijama u onim dijelovima za koje Poljska smatra da joj historijski pripadaju.

Prema navodnom planu, u prvoj fazi ovog "ponovnog ujedinjenja" poljske mirovne snage bile bi raspoređene u zapadnoj Ukrajini pod izgovorom "zaštite od ruske agresije", otkrio je Nariškin u saopštenju danas.

O detaljima operacije navodno se razgovara između Varšave i administracije predsjednika Bidena, rekao je on, te dodao kako bi akcija trebala biti izvedena bez angažiranja NATO-a, uz dobrovoljno učešće ostalih zemalja.

Prema podacima ruskih obavještajaca navodno je planirano da poljske trupe budu raspoređene u dijelovima Ukrajine gdje neće imati gotovo nikakve realne šanse da se sukobe sa ruskim snagama.

Navodno je stvarni "taktički cilj" poljskih trupa preuzimanje kontrole nad strateškim objektima koji su pod kontrolom ukrajinske Nacionalne garde. Poljske obavještajne službe, prema tvrdnjama Nariškina trenutno traže članove ukrajinske elite, političare koji bi bili spremni da formiraju provaršavsku protutežu ukrajinskim nacionalistima.