Traži i novac
34

Šef ruske Dume kazao da Poljska treba vratit teritoriju koju je dobila nakon 1945. godine

F. H.
Mapa: Twitter
Mapa: Twitter
Predsjedavajući Donjeg doma ruske Dume Vjačeslav Volodin predložio je niz mjera koje bi Rusija trebala da upotrijebi protiv Poljske, a koje podrazumijevaju i zabranu tranzita poljskih kamiona kroz Rusiju.

Najviši ruski zakonodavac pozvao je na zabranu tranzita poljskih kamiona preko ruskog teritorija i na to da Poljska finansijski nadoknadi Moskvi za, kako je rekao, sovjetsku obnovu te istočnoevropske zemlje nakon Drugog svjetskog rata.

U izjavi je Vjačeslav Volodin, predsjedavajući Državne dume, donjeg doma parlamenta, rekao da Poljsku treba kazniti jer je "izdala historijsko sjećanje" na oslobađanje zemlje od nacističke Njemačke od Sovjetskog Saveza i da nizom neprijateljskih napada djeluje protiv Moskve.

U komentarima koji će sigurno produbiti svađu s Varšavom, Volodin je rekao da Poljska postoji kao država samo "zahvaljujući našoj zemlji", rekao je da bi Varšava Rusiji trebala platiti više od 750 milijardi dolara kao kompenzaciju za sovjetska ulaganja u zemlju nakon Drugog svjetskog rata.

Rekao je da Poljska također treba vratiti teritorij koji je dobila nakon rata. Iz Varšave nije bilo hitne reakcije na njegove komentare.

Volodin je rekao da će parlamentarni odbor već u ponedjeljak početi razmatrati zabranu ulaska poljskim kamionima na ruski teritorij. Takav bi potez, rekao je, Poljskoj prouzročio znatne finansijske probleme i gubitak radnih mjesta.

Rusija je prošlog mjeseca obećala da će oštro odgovoriti na, kako je rekla, poljsko nezakonito zauzimanje škole njene ambasade u Varšavi, čin koji je nazvala flagrantnim kršenjem Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Probleme je izazvala i Poljska odluka da Kalinjingrad zove po njegovom poljskom nazivu.