Pozvao na ignorisanje
9

Šef osoblja Bijele kuće optužio medije da pišu o koronavirusu kako bi naštetili Trumpu

A. B.
Mick Mulvaney (Foto: AFP)
Mick Mulvaney (Foto: AFP)
Mick Mulvaney šef osoblja Bijele kuće predložio je Amerikancima da ignorišu medijsko izvještavanje o koronavirusu, tvrdeći da novinari pojačano šire strah kako bi nanijeli političku štetu Donaldu Trumpu.

Kako piše CNBC, Mulvaney je rekao da će vjerovatno doći do zatvaranja škola i problema s transportom u SAD-u zbog utjecaja koronavirusa.

"Želite li vidjeti kako se škole zatvaraju i primijetiti utjecaj na koronavirus? Mediji su sada počeli poklanjati veću pažnju koronavirusu jer misle da će to 'srušiti' predsjednika", rekao je Mulvaney, pokušavajući uvjeriti javnost da je Trumpova administracija iznad virusa.

Kako bi se stabiliziralo tržište dionica, savjetovao je ljudima da "ne gledaju televiziju naredna 24 sata".

Trumpova administracija ograničila je putovanja i uvela karantin krajem januara kao odgovor na epidemiju koja se proširila na desetine zemalja širom svijeta i odnijela više od 2.700 života.

Mulvaney je ranije osudio medije zbog negativnog pisanja o američkom predsjedniku tokom istrage o njegovom opozivu i suđenja.

Bijela kuća je pod pritiskom opozicionih demokrata oko upravljanja krizom s koronavirusom, uključujući pripremljenost na nju te ranije planirano smanjenje budžeta za zdravstvo.