Ozloglašeni El Nini
31

Šef osiguranja El Chapovog klana izručen Americi: "Sikaro" koji je sijao strah u cijelom Meksiku

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Meksiko je u subotu izručio SAD-u Nestora Isidra Pereza Salasa ili "El Ninija", koji je bio na čelu osiguranja sinova bivšeg kralja Sinaloa kartela Joaquina "El Chapa" Guzmana.

Američki agenti za borbu protiv narkotika smatraju ga jednim od najnemilosrdnijih meksičkih narkobosova. Pereza je u novembru uhapsila meksička nacionalna garda u sjeverozapadnom gradu Culiacanu, središtu kartela Sinaloa.

"Tvrdimo da je El Nini bio jedan od vodećih 'sikarija' kartela Sinaloa, ili ubica, te da je odgovoran za ubistva, mučenja i otmice rivala i svjedoka koji su prijetili kriminalnom pothvatu kartela za trgovinu drogom", rekao je američki državni tužitelj Merrick Garland.

Predsjednik Joe Biden zahvalio je Meksiku na saradnji.

"Naše vlade nastavit će surađivati ​​kako bi napale epidemiju fentanila i sintetičkih droga koje ubijaju toliko ljudi u našim domovinama i diljem svijeta, te kako bi privele pravdi kriminalce i organizacije koje proizvode, krijumčare i prodaju te smrtonosne otrove u obje naše zemlje. zemalja", rekao je Biden u izjavi.

SAD je optužio Pereza da vodi "Ninije", nasilnu grupu pripadnika osiguranja koji rade za Ivana Archivalda Guzmana i druge sinove zatvorenog bivšeg kralja Sinaloe, El Chapa.

Ivan i tri druga El Chapova sina postali su neke od najtraženijih meta američkih policijskih snaga otkako su izašli iz očeve sjene na čelo moćne frakcije kartela Sinaloa poznate kao "Los Chapitos". Američka uprava za suzbijanje droga (DEA) tvrdi da su Los Chapitos najveći trgovci fentanilom u SAD

Perez je jedno od najistaknutijih izručenja tokom predsjedničkog mandata Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji je preuzeo vlast u decembru 2018.

Šefica DEA-e Anne Milgram poslala je interni dopis osoblju agencije pohvalivši izručenje.

Milgram je u memorandumu opisla Perezovu Ninisovu jedinicu kao nasilnu grupu koja prolazi obuku u vojnom stilu i ima zadatak "otmice, mučenja i ubijanja svakoga tko se suprotstavi Chapitosima ili svakoga tko ugrozi Chapitosovu operaciju fentanila".