Sjedinjene Države
62

Šef Odbora za vanjsku politiku američkog Kongresa: Počeo je novi Hladni rat

G. M.
Michael McCaul (Foto: EPA-EFE)
Michael McCaul (Foto: EPA-EFE)
Vodeći republikanac u Odboru za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD-a izjavio je da misli da su SAD uključene u novi Hladni rat s Rusijom usred visokih napetosti među nacijama zbog moguće ruske invazije na Ukrajinu.

"Da, jer mislim da predsjednik Rusije Vladimir Putin ovdje opet osjeća slabost", rekao je predstavnik Michael McCaul, republikanac iz Teksasa, za CNN na pitanje misli li da je počeo novi Hladni rat.

Njegovi komentari dolaze nakon što je CNN izvijestio da SAD imaju informacije koje ukazuju na to da je Rusija pripremila grupu operativaca da potencijalno izazovu incident u istočnoj Ukrajini u pokušaju da stvore izgovor za invaziju.

"Putin zna da, ako ikada planir napasti Ukrajinu, sada je vrijeme. Nadam se da neće napraviti tu pogrešnu procjenu", rekao je McCaul.

Dodao je da, ako Putin vidi snažnu volju Sjedinjenih Država i saveznika u NATO-u da se suprotstave tome, mogao bi odustati od svoje kalkulacije da napadne Ukrajinu.

"Sada je Ukrajina žitnica Rusije. Putin želi vratiti slavu starog sovjetskog carstva. Putin to želi učiniti prilično dugo. Morate na sto staviti stvari kao što su sankcije, morate razgovarati o većoj prodaji oružja Ukrajini itd.”, rekao je.