Postoje brojne opcije
2

Šef njemačke obavještajne službe: Rusi još uvijek nisu donijeli odluku o napadu na Ukrajinu

V. K.
Ruski tenkovi na jednoj od vojnih vježbi (Foto: EPA-EFE)
Ruski tenkovi na jednoj od vojnih vježbi (Foto: EPA-EFE)
Šef njemačke vanjske obavještajne službe (BND) Bruno Kahl izjavio je za Reuters kako svi podaci ukazuju na to da Rusija još uvijek nije odlučila da li će izvršiti invaziju na Ukrajinu ili će je nastojati destabilizovati na druge načine.

Uprkos nagomilavanju trupa na ukrajinsko-ruskoj granici te najavi održavanja zajedničkih vojnih vježbi Rusije i Bjelorusije, Kahl smatra kako se kriza još uvijek može razviti na više načina te da rat nije jedina opcija.

"Vjerujem da Rusi još uvijek nisu donijeli odluku o napadu. Kriza se može razviti na hiljade načina", izjavio je Kahl.

Osim rata i eventualne invazije, njemački obavještajac je naglasio kako bi Rusija u narednom periodu mogla aktivirati i druge scenarije koji uključuju i destabilizaciju ukrajinske vlade te pomicanje linije razgraničenja na istoku Ukrajine.

Također, Kahl ističe kako nije siguran da će diplomatski napori koji se poduzimaju zadovoljiti zahtjeve ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"S obzirom na njegove dalekosežne i megalomanske zahtjeve, to bi bilo pravo umijeće", pojašnjava.

Na kraju, šef njemačke vanjske obavještajne službe se osvrnuo i na savezništvo Rusije i Kine te je izrazio sumnju u dugoročnu održivost prijateljstva između Pekinga i Moskve.

"Dugoročno, ruski medvjed se neće osjećati ugodno u kandžama kineskog zmaja", zaključio je Kahl.