Osnažujuća poruka
0

Šef NATO-a: Ulazak Švedske u alijansu pokazuje da je Putinova ratna strategija propala

L. S.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (Foto: EPA-EFE)
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (Foto: EPA-EFE)
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da pristupanje Švedske alijansi pokazuje da je ruski predsjednik Vladimir Putin propao u svojoj ukrajinskoj ratnoj strategiji njenog slabljenja.
"Invazija Rusije ne samo da je podstakla bivše nesvrstane nacije Švedsku i Finsku da dođu pod okrilje NATO-a, već je sada Ukrajina bliža članstvu u NATO-u nego ikada ranije", poručio je Stoltenberg.

Njegovi komentari, izrečeni pored švedskog premijera Ulfa Kristerssona, došli su neposredno prije nego što je švedska zastava trebala biti podignuta na jarbol ispred sjedišta NATO-a u Briselu na ceremoniji kojom je Švedska postala 32. zemlja članica alijanse.

"Kada je predsjednik Putin pokrenuo svoju invaziju u punom obimu prije dvije godine, želio je manje NATO-a i više kontrole nad svojim susjedima. Htio je da uništi Ukrajinu kao suverenu državu, ali nije uspio. Nato je veći i jači", naglasio je Stoltenberg.

Upitan da li će Ukrajina uskoro dobiti pozivnicu za NATO, rekao je da će Ukrajina postati saveznik u NATO-u.

"Pitanje nije ako, nego kada. Ukrajina je sada bliža članstvu u NATO-u nego ikada prije", tvrdi on.

Rekao je da ima povjerenja da će Švedska biti vrlo predan saveznik te je pohvalio njene odbrambene sposobnosti i odbrambenu industriju.