Svijet
7

Šef meksičke policije otpušten zbog masovnog ubistva osumnjičenih

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Šef savezne policije Meksika Enrique Galindo dobio je otkaz nakon navoda da je policija ubila najmanje 22 člana narkokartela. Ubistva su izvršena na ranču u zapadnoj državi Michoacan prošle godine.

Predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto otpustio je Galindu kako bi se vodila nesmetana i transparenta istraga o ovom slučaju. Ranije ovog mjeseca Komisija za ljudska prava optužila je policiju da skriva dokaze.

Jedan policijski službenik i 42 osumnjičene osobe ubijene su u neredima na ranču u Tanhuatou u maju prošle godine. Službenici su uzvratili vatru kako bi se odbranili, ali broj mrtvih je probudio sumnju.

Komisija za ljudska prava optužila je policiju da je podmetala oružje nekim osumnjičenim i micala tijela kako bi potkrijepili službenu izjavu da su se smrtni slučajevi dogodili u razmjeni vatre. Galindo i komesar za državnu sigurnost Renato Sales negirali su masovno ubistvo tvrdeći da su policajci koristi potrebnu silu protiv naoružanih kriminalaca.

Fotografija iz maja 2015. godine na kojoj se vide tijela ubijenih (Foto: EPA)
Fotografija iz maja 2015. godine na kojoj se vide tijela ubijenih (Foto: EPA)

Policija je koristila Black Hawk helikopter tokom akcije, te je ispucano 4.000 metaka na ranču. Helikopter je također bio pogođen. U izvještaju se navodi kako je pet osoba ubijeno u napadu na helikopter, 22 svojom voljom, a 15 pod sumnjivim okolnostima. Dva tijela je spalila policija, a dvoje osumnjičenih je mučeno u pritvoru.

Michoacan je postala jedna od meksičkih država s najviše nasilja zbog rivaliteta narkokartela.