Svijet
0

Šef kriminalistike u Ulcinju osumjičen za ratni zločin

FENA
Ulcinj
Ulcinj
Više tužilaštvo u Podgorici podnijelo je krivičnu prijavu protiv šefa kriminalistike u ulcinjskoj ispostavi policije Sretena Glendže zbog sumnje da je 1992. počinio "ratni zločin protiv civilnog stanovništva", javili su u četvrtak podgorički mediji.

Izvori bliski istrazi navode kako se Glendžu sumnjiči da je sudjelovao u hapšenju i deportaciji više osoba bošnjačke nacionalnosti koje su zbog ratnih zbivanja izbjegle iz Bosne i Hercegovine u Crnu Goru.

Glendža je u to vrijeme bio načelnik ulcinjskog odjeljenja sigurnosti.

Iz Ulcinja je prije 15 godina deportovano osam građana BiH i izručeno Vojsci RS-a, od kojih je, kako se kasnije ispostavilo, rat preživio samo jedan.

U Višem sudu u Podgorici vodi se šira istraga protiv petorice bivših dužnosnika crnogorske policije, osumnjičenih za deportaciju 83 bošnjačke i srpske izbjeglice u maju 1992. iz Crne Gore u RS.

Prema zahtjevu za provođenje istrage, za krivično djelo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" osumnjičeni su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Milisav Marković i tadašnji načelnik Centra sigurnosti Herceg-Novi Milorad Ivanović.

Policija sumnjiči i operativca Sluzbe državne sigurnosti u Herceg-Novom Duška Bakrača, komandira policije Milorada Šljivančanina i načelnika Centra sigurnosti u Baru Branka Bujića.

Također osumnjičeni, tadašnji pomoćnik načelnika hercegnovskog centra sigurnosti Damjan Turković, u međuvremenu je preminuo. Svi osumnjičeni odbacili su krivične navode.

Sudska istraga o ovom predmetu pokrenuta je februara prošle godine, što je u javnosti izazvalo polemiku o tome da li su za deportaciju odgovorni policijski operativci ili više državne i policijske instance, kao naredbodavci.

Na dosadašnjim ročištima, prenosi Tanjug, nisu se pojavljivali bivši crnogorski predsjednik Momir Bulatović, zamjenik ministra policije Nikola Pejaković i tadašnji šef Državne sigurnosti Boško Bojović, koji su pozivani u svojstvu svjedoka.