Nova prijetnja
57

Šef izraelske vojske: Iranski napredak u nuklearnom oružju dovodi do potrebe za našim napadom

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iransko kontinuirano nuklearno napredovanje moglo bi ostaviti Izrael bez izbora osim preventivnog napada, poručio je načelnik štaba IDF-a, general-pukovnik Herzi Halevi.

"Iran je posljednjih godina napredovao u obogaćivanju urana više nego ikad prije. Pažljivo promatramo različite arene koje su dio puta prema nuklearnim sposobnostima. Postoje negativni potencijalni trendovi na horizontu koji bi mogli dovesti do našeg djelovanja. Imamo sposobnosti", kazao je Halevi.

Iran je uključen u "sve oko nas i sa svima koji su protiv nas", uključujući strategiju, obavještajne podatke i finansiranje, rekao je Halevi.

“Imamo sposobnost da napadnemo Iran. Nismo po strani prema onome što Iran pokušava učiniti oko nas. Iran također ne može biti po strani od onoga što možemo učiniti protiv njega", pojasnio je.

Osvrćući se na prijetnje s kojima se Izrael suočava, Halevi je rekao da će IDF, ako se nađe u ratu na više frontova, mnogo jače napasti svoje neprijatelje na svim frontama. To bi bilo neophodno kako bi se nosilo s većom složenošću borbi na više frontova.

Što se tiče normalizacije odnosa, Halevi je rekao da ne gleda na nedavni dogovor između Irana i Saudijske Arabije kao na stratešku promjenu koja bi unazadila izraelske ciljeve.

"Neke države [Saudijska Arabija] su se približile Iranu. Ne mislim da ove države vjeruju Iranu niti žele pravi mir [s njim]. Ovaj [novi saudijski dogovor] dolazi iz želje da se malo smanji temperatura u regiji kako bi se izbjegla veća konfrontacija", smatra Halevi.