Sukob na Bliskom Istoku
105

Šef Izraelske sigurnosne agencije pisao Guterresu i poručio: Ne miješajte se

B. R.
Ronen Bar i Antonio Guterres (Foto: EPA-EFE)
Ronen Bar i Antonio Guterres (Foto: EPA-EFE)
Šef Izraelske sigurnosne agencije (Shin Bet) Ronen Bar je prošli mjesec uputio dugačko pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniu Guterresu.

Poručio je da je Izrael "odlučan da završi misiju u Pojasu Gaze" te da "svi oni koji teže da vide sigurniji svijet treba da se suzdrže od miješanja ili od zaustavljanja" Izraela.

Napomenuo je da palestinska militantna grupa Hamas 17 godina vlada Gazom te da, kako je naveo, grubo ignoriše principe utvrđene Poveljom UN-a, kao i potrebe 2,2 miliona ljudi u Gazi. Ukazao je da je Hamas te principe pogazio napadom na Izrael 7. oktobra te da je UN formiran kako se to ne bi dešavalo.

Uvjerava da izraelska vojska u operaciji u Gazi "ne djeluje smišljeno" protiv civila. Prema njegovim riječima, prisiljeni su na to da djeluju u civilnom okruženju.

"Generalni sekretaru, ovo je vrijeme da vas podsjetim da je (Hamasov čelnik) Yahya Sinwar u Izraelu osuđen na pet doživotnih zatvora zbog ubijanja Palestinaca, a ne Jevreja. Gazu treba osloboditi od Hamasa, a ne od Izraela. Hamas je ISIL", naglasio je Bar.

Pozvao je Guterresa da Izraelu pomogne da iz Gaze "ukloni vladavinu zla" te da vrate vjeru u jednaka prava muškaraca i žena, Palestinaca, Izraelaca, muslimana, kršćana, Jevreja i drugih. Također je pozvao da pomogne u oslobađanju taoca iz Izraela, a koje drži Hamas.

Bar je trebao imati sastanak s Guterresom, ali je umjesto Guterresa došla njegova zamjenica Asha-Rose Migiro. Tako da je u pismu naveo da je Migiro upozorio na mogućnost izbijanja sukoba s globalnim implikacijama. Istakao je da UN nije odgovorio niti na jedan njegov zahtjev te da se desilo ono čega su se svi bojali. Generalnom sekretaru UN-a je poručio da je govorio neistine kada je u pitanju izraelsko-palestinski sukob.

"Pokušaj povlačenja moralnih paralela između Hamasovih terorista i Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) je pogrešan i moralno odbojan. Ne postoji ravnoteža u poređenju ubistava i mučenja djece i beba s nesretnom, ali nužnom patnjom civila koje Hamas koristi kao živi štit. Hamas iskorištava građane Gaze za manipulaciju i svoje odnose s javnošću", konstatovao je.

Šef Izraelske sigurnosne agencije je u spomenutom pismu Hamas optužio za zločin protiv čovječnosti, tvrdeći da za to postoje jasni dokazi. Kako je naveo, počinioci tih zločina ne pripadaju ljudskoj rasi i nisu ljudi, prenosi list Jerusalem Post.