Svijet
0

Šef IAEA želi da "prekine konfrontaciju" s Iranom

FENA
Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei rekao je u govoru održanom povodom otvaranja konferencije te agencije u Beču kako želi da se "prekine sukobljavanje" s Iranom zbog njegovih nuklearnih ambicija.

ElBaradei će na konferenciji, koja bi trebalo da traje sedmicu dana, pročitati izvještaj za prošli mjesec u kojem se navodi kako Iran nastavlja da razvija obogaćivanje urana, uprkos dvjema rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a koje su sankcionirale te aktivnosti.

Sjedinjene Države i međunarodna zajednica sumnjaju da se radi o miroljubivom karakteru iranskoga nuklearnog programa i tvrde kako mu je namjera da Islamsku Republiku opskrbi nuklearnim oružjem.

Washington je u više navrata tvrdio kako želi da se pronađe diplomatsko rješenje krize, ali nije potpuno isključio vojnu intervenciju. Američke pomorske snage su nedavno zauzele položaje u Zalivu.

ElBaradei je podsjetio kako i dalje vjeruje da su dijalog i diplomatija jedini način da se dođe dio rješenja kakvo je zacrtano u rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

"Činjenice na terenu pokazuju da Iran nastavlja usavršavati znanja u oblasti obogaćivanja urana i širiti kapacitete postrojenja za obogaćivanje" u Natanzu.