Svijet
0

Šef francuske diplomatije Fabius: Nema imuniteta za Assada

FENA
Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius izjavio je u utorak da prijedlog Arapske lige o davanju sigurnog utočišta predsjedniku Basharu al-Assadu neće spasiti sirijskog čelnika od kazne.

"Na kraju, za njega neće biti imuniteta. Al-Assad će pasti, to je samo pitanje vremena", izjavio je šef francuske diplomatije za državnu TV stanicu France 2.

U nedjelju su ministri vanjskih poslova Arapske lige predložili Assadu i članovima njegove porodice pružanje sigurnog utočišta ukoliko preda vlast, što je oštro odbacila sirijska vlada, osuđujući tu ponudu kao "flagrantno miješanje" u unutrašnje stvari zemlje, prenosi Xinhua.

Fabius je također izjavio da je korištenje hemijskog oružja od sirijskih snaga "neprihvatljivo" nakon što je vlada u Damasku priznala da posjeduje takvo oružje koje bi mogla iskoristiti u slučaju "vanjske agresije".

"Svako korištenje hemijskog oružja potpuno je neprihvatljivo. Predsjednik Obama to je osudio, a također i ostali čelnici. Svako korištenje hemijskog oružja potpuno je neprihvatljivo. To oružje mora biti pod strogim nadzorom međunarodne zajednice", izjavio je Fabius.

Prošle sedmice su naoružani pobunjenici preuzeli kontrolu nad dijelovima sirijske granice i ubili nekoliko Assadovih najbližih vojnih saradnika u napadu na zgradu obavještajne službe u Damasku, što je dovelo do pojačavanja sukoba u sirijskoj prijestonici.