Viralan snimak
56

Šef EU diplomatije zbunjen: Borel nije siguran da li su Beograd i Belgorod isti grad

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Novinari u dvorani su bili blago iznenađeni što visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije nije bio informiran o oružanoj akciji na teritoriju Rusije.

Na press konferenciji u Briselu, Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije, bio je zbunjen kada ga je jedan novinar upitao jesu li ministri odbrane na nedavnom sastanku Vijeća EU komentirali događaje u ruskom Belgorodu.

Podsjećamo, u tom ruskom gradu uz granicu s Ukrajinom, grupa vojnika koja se predstavlja kao protivnici režima ruskog predsjednika Vladimira Putina izvela je oružani napad. Međutim, Borrell je prvobitno pomislio da ga se pita o Beogradu, ali kasnije je postao jasno da se radi o Belgorodu. Ipak, činilo se da nije bio upućen u vijesti iz Belgoroda.

Na pitanje na engleskom jeziku, koji izgovorom podsjeća na srpski izgovor naziva Beograda kao Belgrad, Borrell je odgovorio: "Zaista ne znam šta se dogodilo u Beogradu".

Glasnogovornica je pristupila Borrellu i pokušala mu objasniti o čemu se radi i koje su događaje povezane s Belgorodom. Novinar se ponovno javio i pojasnio da pita o regiji Belgorod u Rusiji. No, Borrell i dalje nije shvaćao.

"Zašto mi ne kažete što se to dogodilo u Beogradu", rekao je visoki predstavnik EU. Glasnogovornica mu je i dalje nastavljala nešto objašnjavati. Da bi na kraju Borrell ponovo uključio mikrofon i rekao da nije upućen u tok događaja u Belgorodu pa da ne želi komentarisati.