Jasan stav
38

Šef diplomatije Kine: Za nas je Tajvan crvena linija koju Amerika nikada ne smije preći

SRNA
Wang Yi (Foto: EPA-EFE)
Wang Yi (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Kine Wang Yi rekao je da je Tajvan bezbjednosna "crvena linija" za Kinu koju Washington nikada ne smije da pređe.

"Kao odgovor na nedavne pogrešne riječi i djela SAD-a o pitanju Tajvana i pokušaj Washingtona da povuče crtu u kinesko-američkim odnosima, predsjednik Xi Jinping je sveobuhvatno i sistematski izložio porijeklo pitanja Tajvana i principijelnu poziciju Kine, jasno ističući da je pitanje Tajvana u centru ključnih interesa Kine i srži kinesko-američkih odnosa", naveo je Wang.

Ističući da je nezavisnost Tajvana nekompatibilna sa mirom i stabilnošću širom Tajvanskog moreuza", i da kineski narod nikada neće pristati ni na koga ko želi da odvoji Tajvan od Kine, Wang je upozorio da je to pitanje politički temelj i glavna crvena linija koju niko ne može da pređe.

Kineski diplomata pozvao je Washington da učini svoj dio kako bi se pridržavao obećanja koje je dao bivši tajvanski predsjednik Chen Shui-bian 2000. godine, a koji je obavezao Taipei da zadrži status quo preko Tajvanskog moreuza.

Kinesko-američke veze pale su na najnižu tačku od normalizacije odnosa 1979. godine.