Diplomatske aktivnosti
0

Šef Arapske lige otputovao u Moskvu, razgovarat će o situaciji u Gazi

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šef Arapske lige Ahmed Aboul Gheit otputovao je danas u Moskvu na razgovore sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom o situaciji u Gazi nakon što je palestinska islamistička grupa Hamas izvela najveći napad na Izrael posljednjih godina.

Ahmed Aboul Gheit, koji je bio egipatski ministar vanjskih poslova tokom posljednjih sedam godina vladavine Hosnija Mubaraka, razgovarat će o "tekućoj eskalaciji u Pojasu Gaze", rekao je glasnogovornik Lige arapskih država sa sjedištem u Kairu.

Poslije napada Hamasa, Rusija je izrazila ozbiljnu zabrinutost, pozivajući i palestinsku i izraelsku stranu da prestanu sa nasiljem i okrivila Zapad za blokiranje bliskoistočnog kvarteta.

Moskva je saopćla da su neophodni odgovarajući pregovori kako bi se obezbijedilo stvaranje nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine sa glavnim gradom u istočnom Jerusalemu.

"Smatramo trenutnu eskalaciju velikih razmjera kao još jednu izuzetno opasnu manifestaciju začaranog kruga nasilja koji je rezultat hroničnog nepoštovanja odgovarajućih rezolucija UN i Vijeća sigurnosti UN-a i blokiranja rada bliskoistočnog kvarteta od Zapada", rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Kvartet međunarodnih posrednika čine Rusija, SAD, EU i UN.