Lider konzervativne CSU
0

Seehofer: Evropska unija opstaje i ako neka zemlja odbaci euro

SRNA
Horst Seehofer
Horst Seehofer
Koaliconi partner njemačkog kancelara Angele Merkel iz stranke Kišćanska socijalna unija (CSU) Horst Seehofer izjavio je danas da će EU nastaviti da funkcioniše čak i ako neka zemlja prestane da koristi euro.

Lider konzervativne CSU je rekao da se ne slaže sa izjavom Merkelove da će Evropa propasti ako propadne evro.

"U Evropi postoje mnoge zdrave ekonomije koje ne koriste evro, pa Evropa funkcioniše uprkos tome. Primjer je Velika Britanija", rekao je Seehofer.

Komentarišući stanje u Grčkoj, koja je najteže pogođena krizom u evrozoni, Seehofer je rekao da ukidanje eura u toj zemlji ne bi imalo teže ekonomske posljedice po Evropu, zbog male veličine Grčke.

"To nije moj prijedlog, ali ako Grčka napusti eurozonu, to neće donijeti štetu i uništenje evropskim integracijama", rekao je Seehofer.

Uprkos upozorenjima šefa evropskog kriznog fonda Klausa Reglinga, Seehofer je izjavio da će njegova stranka i dalje insistirati da eurozona treba da ima pravo da izbaci članicu koja neprestano krši pravila o zaduživanju.

"Izbacivanje je možda prejak izraz, ali uklanjanje mora da bude moguće, barem kao krajnje sredstvo. To je naš stav već mjesecima", rekao je šef Kšćanske socijalne unije.