Nove žrtve
0

Sedmoro povrijeđenih u bombardovanju pojasa Gaze

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sedmoro Palestinaca je ranjeno u pojasu Gaze, u jutrošnjem bombardovanju izraelskih borbenih aviona, samo nekoliko sati nakon što je Hamas saopćio da su se oružane palestinske grupe dogovorile da obustave prekograničnu raketnu vatru na jug Izraela, javile su agenicje.

Portparol izraelske armije je rekao da je bombardovanje odgovor na raketnu vatru, u subotu, iz pojasa, kojim vlada Hamas. On je precizirao da su gađane dvije fabrike u centralnom području i na sjeveru pojasa Gaze, gdje se pravi oružje i tunel za krijumčarenje ispod granice sa Egiptom.

Hamas je sinoć saopćio da je postigao dogovor sa manjim organizacijama na toj teritoriji da se okonča sporadična raketna vatra na Izrael, kako bi se spriječila odmazda.

Raketa koja je u subotu ispaljena iz pojasa Gaze pala je kraj grada Sderota, ali nije bilo ranjenih ni štete. U saopćenju armije je navedeno da se " neće tolerirati nikakav napad terorističkih organizicija protiv Izraela i njegovih građana".

Hamas se, uglavnom, uzdržavao od raketiranja izraelskih ciljeva od 18. januara, kada je Izrael okončao tronedjeljnu ofanzivu na pojas Gaze, čiji je cilj bio zaustavljanje pojačanih prekograničnih napada.

Izraelska armija obično odgovara na sporadičnu raketnu vatru vazdušnim udarima na tunele ispod granice Egipta i pojasa Gaze, za koje tvrdi da služe za krijumčarenje oružja.

Oko 270 raketa i mina palo je u Izrael od vojne ofanzive "Čvrsto olovo", u poređenju sa više od 3.300 raketa i mina ispaljenih u godini prije ofanzive.

Prošlog mjeseca na jug Izraela palo je petnaestak raketa i mina ispaljenih iz pojasa Gaze.