Svijet
0

Sedmica bosanskog genocida u New Yorku i New Jerseyu

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
U organizaciji Federacije balkansko-američkih udruženja (Federation of Balkan American Association, FEBA) od 7. do 11. jula u New Yorku i New Jerseyju bit će održana "Sedmica bosanskog genocida 2011: Srebrenica" (“Bosnian Genocide Week 2011: Srebrenica”).

Cilj projekta je podizanje svijesti šire američke javnosti o najgorem obliku genocida u Evropi od Drugog svjetskog rata koji se dogodio u Srebrenici, u tzv. prvoj UN “zaštićenoj zoni", ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini (1992-1995).

FEBA u saradnji sa Rutgers Univerzitetom i Columbia Univerzitetom će organizirati nekoliko prikazivanja filmova o temi pravda, rat i genocid u Bosni i Hercegovini, nakon čega će biti upriličene i diskusije.

Filmovi koji će biti prikazani su: “Anđeo Srebrenice”, autora Ade Hasanovića, “Izjava 710399” , autora Refika Hodžića, “Munira” autora Rudija Urana i “Majka” autora Elmira Jukića. Na svakom ovom događaju posjetioci će imati priliku vidjeti ćilim sjećanja (Srebrenica Memorial Quilt).

Ćilim sjećanja je projekat BOSFAM-a, Asocijacije BOSanske FAMilije, nevladine organizacije sa sjedištem u Tuzli čije su članice,većim dijelom, žene iz Srebrenice, koje nastoje pomoći ženama pogođenim ratom da se lakše nose sa psihološkim i emocionalnim traumama, te sa siromaštvom.

Također, u toku “Sedmice Bosanskog Genocida” bit će upriličene i dvije izložbe “Sjenke Srebrenice” (“The Shadows of Srebrenica”, Andy Spyra) i “Masovne grobnice u Bosni i Hercegovini” (“Mass Graves in Bosnia and Herzegovina”).

Ove godine 11.juli bit će obilježen kao 16. godišnjica od genocida u Srebrenici gdje je više od 8.000 nedužnih bošnjačkih civila sistematski ubijeno, a oko 30.000 njih protjerano iz svojih domova.

Ova godišnjica je prilika da podignemo svijest šire američke javnosti o tragediji i patnji svih Bosanaca i Hercegovaca, te da se sjetimo svih onih koji danas više nisu s nama uslijed politika etničkog čišćenja i genocida, saopćeno je iz FEBA-e.

Svi navedeni događaji su besplatni, a mogu se vidjeti i na web-siteu <a class="text-vijesti hover:underline" www.balkanamerican.org