Francuska
0

Sedam slučajeva svinjske gripe kod učenika

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sedam slučajeva svinjske gripe (A/H1N1) otkriveno je kod učenika iste škole na jugu Francuske, blizu Toulousa (Tuluz), koji nisu imali kontakt s nekim putnicima iz zona koje je pogodila ova bolest, saopćile su vlasti u ponedjeljak.
  • Specifičnost je da ovi slučajevi nisu povezani s putovanjem u inostranstvo. Virus je prisutan u našoj zemlji, izjavila je šef kabineta predsjednika općine Gornje Garone Anne-Gaelle Baudouin-Clerc (An-Gael Boduen-Klerk), javio je AFP.

Ministrica zdravlja Roselyne Bachelot izjavila je u petak da je od kraja aprila u Francuskoj bilo 80 potvrđenih slučajeva gripe A/N1H1, nazvane "svinjska", od kojih je 68 osoba oboljelo od virusa koji su donijeli putnici, a 12 osoba je bilo "u bliskim odnosima" s ljudima koji u došli iz inostranstva.

Sedam oboljelih gimnazijalaca je smješteno u bolnicu, nakon što su se kod njih pojavili groznica, kašalj i umor, ali njihovo stanje ne zabrinjava.

  • Nema razloga da nas ova epidemija zabrinjava više od sezonskih epidemija koje poznajemo, izjavio Bruno Marchou (Maršu) iz bolnice Purpan u Toulousu.

Škola će biti zatvorena iz predostrožnosti do srijede navečer, a članovi porodica će biti pod ljekarskom kontrolom, saopćile su općinske vlasti.