Žestoki sukobi
0

Sedam sedmica protesta protiv predsjednika Venecuele, broj žrtava raste

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Hiljade protivnika predsjednika Venecuele Nicolasa Madura blokirali su u ponedjeljak glavne saobraćajnice u zemlji gdje već sedam sedmica traju nasilne demonstracije u kojima je poginulo 40 ljudi.

Najmanje dvoje ljudi je poginulo u ponedjeljak u žestokim sukobima između snaga sigurnosti venecuelanske vlade i demonstranata.

Demonstracije pod nazivom "Veliki protest protiv diktature" trebaju trajati dvanaest sati, do kasno u noć, na pedesetak strateških mjesta u zemlji.

U Karakasu su se demonstranti okupili na glavnoj autocesti koja vodi u prijestolnicu, među njima su bile i skupine maskiranih prosvjednika.

"Ovo je dan otpora, želimo pokazati našu organiziranost i našu snagu", rekao je Freddy Guevara, potpredsjednik parlamenta koji od kraja 2015. godine kontrolira opozicija.

Opozicija traži prijevremene izbore i ne prihvata odluku Nicolasa Madura da sazove ustavotvornu skupštinu kako bi izmijenio ustav iz 1999. godine, ocijenivši da je riječ o manevru kako bi se odgodili predsjednički izbori predviđeni krajem 2018. godine i kako bi on ostao na vlasti.