Pakistan
0

Sedam osoba poginulo u dolini Swat

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bombaš-samoubica je u subotu ubio pet osoba u dolini Swat u Pakistanu, saopćila je policija, a u jugozapadnoj provinciji Baluchistan u eksploziji bombe na putu ozlijeđeno je šest osoba.

Napadač se raznio u hostelu, nakon što su ga okružile državne snage, u gradu Minga 130 kilometara sjeverozapadno od Islamabada, izjavio je Reutersu šef policije u Swatu Qazi Ghulam Farooq.

U eksploziji bombe, pored napadača, poginula su tri civila i dva pobunjenika, koja su prethodno uhićeni i koji su odveli vladine snage do lokacije.

U tom napadu još jednog pobunjenika ubile su sigurnosne snage.

Novo nasilje u Swatu posljednjih nekoliko sedmica povećalo je zabrinutost da se pobunjenici pregrupiraju u toj oblasti, godinu dana nakon što su odatle protjerani u velikoj vojnoj ofanzivi, dok državne snage pokušavaju ostvariti napredak i vratiti protjerane ljude u svoje domove u drugim dijelovima na sjeverozapadu zemlje.

"Talibani se možda pokušavaju vratiti, ali mi to nećemo dopustiti. Uhvatit ćemo ih na svakom mjestu", poručio je Farooq.

U operaciji sigurnosnih snaga prošle godine sudjelovalo je 30.000 ljudi, uz podršku zračnih napada.

Prema navodima vojske, u njihovim ofenzivama uništene su baze talibana, ubijene su stotine pobunjenika, a mnogi su protjerani iz svojih uporišta.

Sigurnosni dužnosnici smatraju da je cilj napada prethodnih sedmica zastrašivanje lokalnih vođa koji podržavaju vojne operacije.

Viši policijski dužnosnik i još pet osoba, među kojima tri prolaznika, povrijeđeni su kada je policijski kombi naišao na bombu na cesti u Baluchistanu.