Svijet
0

Sedam mrtvih u obrušavanju zgrade u New Delhiju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Gomile slomljenih greda i cigli od gline ležale su u srijedu na mjestu gdje se trospratna stambena zgrada srušila u indijskoj prijestonici, a najmanje sedam osoba je poginulo.

Ova nesreća je skrenula pažnju na loše uslove stanovanja za gradsku sirotinju.

Mještani su izjavili kako strahuju da bi još moglo biti zarobljenih osoba pod ruševinom decenijama stare zgrade koja se srušila u utorak navečer u Starom Delhiju u vrijeme kada su ljudi bili u svojim domovima, prenosi AP.

Spasioci koji su koristili male kopače i sjekire kako bi raščistili ruševine u srijedu su izvukli dječaka zarobljenog pod ruševinom dok je prolazio pored zgrade kada se srušila na prometni kvart Chadni Mahal Starog Delhija.

Kvart - poznat po pretrpanim zgradama i labavim žicama koje se protežu iznad uskih ulica - premalen je za dovođenje većih mašina poput bagera da pomognu u akciji spasavanja.

Lokalni stanovnici izjavili su da je nekoliko porodica živjelo u dva sprata zgrade iznad nenaseljenog prizemlja koje se koristilo kao skladište. Kazali su kako vjeruju da su građevinski radovi u dvije susjedne zgrade možda oslabili strukturu zgrade koja se srušila.

Vlasti su pokrenule istragu nesreće dok kritičari optužuju gradske čelnike da ignorišu situaciju s trošnim zgradama u Starom Delhiju.

Loši građevinski materijali i manjak finansijskih sredstava često se krive za rušenja zgrada u Indiji. U novembru prošle godine u rušenju zgrade poginulo je 70 osoba u indijskoj prijestonici, gdje su su cijene zemljišta i stanarine dostigle rekordne nivoe zahvaljujući velikom rastu stanovništva zbog povećanog broja migranata koji traže posao.