The Times
0

"Sedam godina, devet mjeseci, 184 života"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Fotografije s dočeka posmrtnih ostataka britanskih vojnika poginulih u Afganistanu osvanule su u subotu na naslovnim stranicama gotovo svih britanskih listova.

U "najkrvavijem danu" (The Guardian) "krvavog rata" (The Independent) život je izgubilo osam britanskih vojnika, dok The Times na svojoj naslovnici podsjeća "Sedam godina, devet mjeseci, 184 života".

Times objašnjava da je sve veći broj britanskih žrtava posljedica talibanskog "majstorstva u pravljenju i postavljanju bombi", tako da su sve britanske patrole svakodnevno izložene smrtonosnim klopkama.

U svome uredničkom komentaru list konstatira da ovaj konflikt prijeti da se pretvori u sličnu vojnu i katastrofu poput one vijetnamske otprije 40 godina, i odgovornost za to svaljuje na nedovoljnu odlučnost britanske vlade.

"Pomozimo našim vojnicima ili ih povucimo", poziva Daily Mail; ako borba u Helmandu nije "suštinska bitka za našu civilzaciju", onda bi Gordon Brown trebalo ozbiljno da razmotri strategiju povlačenja, zaključuje ovaj list.

Tabloid The Sun optužuje "generale u foteljama" za lošu opremljenost britanske vojske u Afganistanu, ali smatra da Brown treba učinitu sve što može kako bi pobijedio talibane, uključujući slanje dodatnih trupa, helikoptera i oklopnih vozila.