Vanredni izbori
6

Secesionističke stranke osvojile većinu u Kataloniji

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Vanredni parlamentarni izbori u Kataloniji su završeni, a prema prvim preliminarnim rezultatima, katalonske secesionističke stranke osvojile su većinu glasova.

Prema preliminarnim rezultatima, od 135 mjesta u parlamentu čak 70 će pripasti strankama koje traže nezavisnost Katalonije od Španije.

Najviše pojedinačnih glasova ima stranka centra Ciudadanos (Građani) koja je dobila 37 mjesta, a slijede stranka bivšeg lidera Carlesa Puigdemonta Zajedno za Kataloniju s 34 mjesta i Katalonska republikanska ljevica s 32 glasa.

Preliminarni rezultati doneseni su nakon 99 posto prebrojanih glasova, a konačni rezultati vanrednih izbora bit će poznati tokom dana.

Nakon velike političke krize zbog nedavnog izglasavanja nezavisnosti Katalonije u parlamentu ove zemlje, ovakvi rezultati izbora donijet će nastavak neizvjesnosti u Španiji.

Podsjećamo, premijer Španije Marian Rajoy smijenio je katalonsku vladu i raspisao vanredne izbore nadajući se kako će separatisti ostati van vlasti. Očigledno je kako se to neće desiti.

Bivši katalonski lider Carles Puigdemont izjavio je da većina koju su osvojili separatisti na predstavlja pobjedu "Katalonske republike" nad španskom državom.