Novi pristup
83

SDP traži zakon o legalizaciji objekata u Sarajevu: "Građani ne smiju biti u strahu od rušenja"

B. H.
Foto: SDP
Foto: SDP
Sarajevski SDP zahtijeva donošenje Zakona o legalizaciji objekata u Kantonu Sarajevo koji bi otvorio potpuno novi pristup legalizaciji objekata ali i zaustavio dalju bespravnu gradnju.

"Za mnoge velike stvari i odluke imali smo hrabrosti. Tako je i ovog puta. Odlučno i čvrsto ćemo u svim strukturama pronalaziti najbolja rješenja i doprinijeti rješavanju ovog gorućeg problema za napredak društva", poručuju iz SDP Sarajeov.

Ističu da je problem legalizacije objekata je jedan od primarnih problema za unaprijeđenje infrastrukture u Kantonu Sarajevo te da je zakon o legalizaciji je neophodan.

"Zakonom je potrebno utvrditi datum aerofotogrametrijskog snimanja svih objekata u Kantonu Sarajevo nakon čega će se moći podnijeti zahtjev za legalizaciju i omogućiti da građani imaju dovoljno vremena da pripreme dokumentaciju za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i pristupe konačnoj legalizaciji", navode iz SDP-a.

Dodaju da postoje odlični primjeri uspješne primjene Zakona o legalizaciji.

"Vrijeme je da na sve dosadašnje načine rada stavimo tačku i krenemo u donošenje Zakona koji će svima biti od koristi i koji će otvoriti vrata za napredak svake zajednice. Ovaj postupak je potrebno pažljivo provoditi uz obavezno praćenje urbanističkih i ekoloških standarda kako bi se sačuvala životna sredina i obezbijedilo bolje planiranje i ravnoteža između građenja i očuvanja prirode", dodaje se u saopćenju SDP-a Sarajevo.

Navode da je krajnji cilj omogućiti građanima vlasnička prava na tim nekretninama, bez straha od rušenja ili drugih pravnih posljedica, a vlastima se omogućava lakše upravljanje infrastrukturom i smanjenje sive ekonomije, te povećanje prihoda budžeta.

"Vjerujemo da ćemo malim koracima zajedničkog djelovanja napraviti ogromne pomake kako bi se donio Zakon o legalizaciji", poručuju iz SDP-a.